Komentara: 3
Pregleda: 14342

Medeni na suncu, Goca u jazbini - šta nam poručuju narodni "meteorolozi"?

15.02.2021. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Uprkos hladnoći, mrki medved Medeni koji boravi u Zoološkom vrtu na Paliću, iskoristio je lep i vedar dan da izađe iz skrovišta i ogreje se na suncu, dok je medvedica Goca izabrala da ostane u jazbini. Ako je verovati narodnim "meteorolozima", i zima je neodlučna koliko još da nas drži u svojim ledenim kandžama.
Medeni na suncu, Goca u jazbini - šta nam poručuju narodni "meteorolozi"?

Rika lavova odjekuje Zoo vrtom. Dok kraljevi džungle oglašavaju da je počeo novi dan, na zvuke ovog glasnog budilnika odazivaju se i druge životinje, koje polako i stidljvo izlaze iz svojih skrovišta. Tako je i mrki medved Medeni izašao iz jazbine da se prošeta i ogreje na jutarnjem suncu.

- Po narodnom verovanju, na Sretenje se susreću zima i proleće, pa se na današnji dan medvedi bude iz dugog zimskog sna. U zavisnosti od toga kako reaguju po izlasku iz jazbine, mogu se prognozirati vremenske prilike. Ako medved ugleda svoju senku, uplaši se i vrati unutra, veruje se da će zima trajati još šest nedelja, a ukoliko ne ugleda senku, već nastavi da traži hranu, to je znak da je proleće na pragu - priča nam Jelena Toljagić iz Zoološkog vrta na Paliću.

Medeni na suncu, Goca u jazbini - šta nam poručuju narodni "meteorolozi"?Za razliku od Medenog, koji nam svojim izlaskom "prognozira" proleće, medvedica Goca ovog jutra nije izašla iz svog skrovišta. Nije reagovala ni na riku, sunce, kao ni slasne jabuke koje je dobila kao uranjeni desert od timaritelja. Njena jazbina je ostala otvorena, ali njoj nije bilo ni traga, čime nam poručuje da zima još nije sprema da nas napusti. Ipak, naša sagovornica nam razbija iluzije, ukazujući na to zašto ni Medeni ni Goca nisu pouzdani "meteorolozi".

- Medeni i Goca nemaju zimski san, a razlog tome je što, pre svega, ni zime kod nas više nisu toliko hladne kao što bi bile u njihovom prirodnom okruženju. Drugi razlog je što oni u Zoo vrtu nemaju potrebu za čuvanjem hrane, jer ih hranimo svakodnevno, pa samim time nemaju pravu hibernaciju - objašnjava Toljagić, dok Medenog nagrađuje jabukom. - Tako da Medeni, pošto nam je Goca inače malo stidljiva, nije pravi "meteorolog", jer on će svaki dan izaći napolje, makar da se prošeta.

Medeni na suncu, Goca u jazbini - šta nam poručuju narodni "meteorolozi"?Sudeći po prognozama pravih meteorologa, zima zasigurno nije iza nas. Naprotiv, biće još hladnih dana, snega i razloga da se slojevito oblačimo. Ipak, bez ikakve sumnje, većina stanovnika kako Zoo vrta, tako i našeg grada, želela bi da što pre isprati zimu i uživa u proleću.

Izvor: Subotica.com
Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću Obilazak stanovnika Zoo vrta na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 14342
Povezane teme

ZOO vrt Palić

sretenje

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.