Komentara: 19
Pregleda: 4887

Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

09.08.2017. u 14:24h
Izvor: TV Subotica
U prva tri meseca u ovoj godini, pacijenti su se najviše žalili na problem zakazivanja kod lekara specijaliste, kaže Branislav Vitasović, Savetnik za zaštitu pacijenata. Uprkos tome, smanjen je broj pisanih primedbi u odnosu na prošlu godinu, dok je broj usmenih žalbi ostao isti.
Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

U odnosu na prošlu godinu, manji je broj žalbi odnosno prigovora na neljubaznost i nejavljanje na telefon kod zakazivanja pregleda u ambulantama Doma zdravlja. Međutim, gledajući prvi kvartal ove godine, pacijenti se najviše žale na problem zakazivanja kod lekara specijaliste.

- Uglavnom su se pacijenti žalili na problem zakazivanja kod lekara specijaliste. To znači da kada odu kod svog lekara, u većini slučajeva nema slobodnih termina, lekar opšte prakse ne može da zakaže jer su termini zauzeti ili ih nema dovoljno kod specijaliste. Čeka se po mesec, dva ili tri, a opšti zakonski rok je mesec dana. Pacijent bi trebalo da bude pregledan i primljen na pregled kod specijaliste u roku od 30 dana, a često se ti zakonski rokovi probijaju, te ima negodovanja. Ipak, uspevamo da kod menadžera u bolnici nekako zakažemo pacijentima pregled - rekao je Branislav Vitasović, Savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

Osetni pad za oko 20 do 30 odsto, primećen je kod pisanih primedbi u odnosu na prošlu godinu, dok je broj usmenih ostao isti, oko 200 na kvartalnom nivou.

- Prema podacima koje imam, na kvartalnom nivou imamo oko 200 uspenih prigovora, što znači da ih na godišnjem nivou ima oko 800 do 900. Pismenih prigovora ima nešto manje ove godine, na moje i zadovoljstvo pacijenata, jer kada je reč o pismenim prigovorima, znači da se ulazi u postupak koji traje, odnosno oko 5 do 7 dana za pisanje mog izveštaja - rekao je Vitasović.

Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

Savetniku za zaštitu prava pacijenata građani se mogu obratiti lično u Gradskoj kući, Trg Slobode 1, kancelarija br. 238/4 na drugom spratu ili putem telefona 626-882 ili 063 44 26 26.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4887
Povezane teme

kontrola zdravlja

zaštita prava pacijenata

ambulantni pregledi

savetnik za zaštitu pacijenata

žalbe

prigovori pacijenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.