Komentara: 6
Pregleda: 4323
Foto

Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini Jugoslavije

22.06.2021. u 16:24h
Izvor: Subotica.com
Ovog leta park Mini Jugoslavije biće domaćin Kampa ekologije i biciklizma, festivala "Ekoslavija", te serije edukativnih radionica za sve uzraste, od najmlađih do najstarijih, koje organizuju udruženja "4. Mini Jugoslavija", "Ekoslavija", građanska inicijativa "Priroda i društvo" i civilna organizacija "E-koncept".
Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini Jugoslavije

Izrada kamp prikolica za bicikle, sadnja autohtonih i alohtonih vrsta specifičnih za krajeve bivše Jugoslavije, te izrada staklenika za uzgoj tropskih biljaka s područja zemalja Pokreta nesvrstanih, aktivnosti su koje će se realizovati tokom Kampa ekologije i biciklizma, u periodu od 27. jula do 8. avgusta u parku Mini Jugoslavije. Po rečima Gorana Gabrića, sve aktivnosti su deo projekta "Obogaćivanje biodiverziteta parka Jugolend", koji je dobio podršu lokalne samouprave na ovogodišnjem konkursu za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a očekuje se i podrška Mladih istraživača Srbije.

- Sve ove aktivnosti radiće se metodom cirkularne ekonomije, pri čemu ćemo se truditi da koristimo što je manje moguće novih materijala, tako da osnova za sve bude nešto od postojećeg ili materijala koji je imao drugačiju namenu, kako bi se na taj način postigao pozitivan uticaj na životnu sredinu - objasnio je Gabrić.

Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini JugoslavijePri kraju Kampa, 6. i 7. avgusta, biće upriličen festival "Ekoslavija", koji je prvi put organizovan u septembru prošle godine, s ciljem da promoviše ekologiju i antifašizam kao humane vrednosti u društvu. Tokom dva dana trajanja, na festivalu će nastupiti bendovi iz Subotice, Novog Sada i Beograda, a kako je objasnio Bojan Francuski, večeri će biti podeljene po muzičkim žanrovima.

- Petak će biti veče alternativnog roka, a nastupiće pet bendova. Od lokalnih to su "Stroberiz" i "Kurta utca", iz Novog Sada dolaze "Nemi pesnik" i "Lepša Brena", i "Vizelj" iz Beograda. Subota je rezervisana za pank i hard-kor, kada će nastupiti "Nagon" iz Beograda, "Neprijatelj prelazi zeku" i "Kalo" iz Novog Sada, "Samostalni referent" i "Zbogom Brus Li" - najavio je Francuski.

Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini JugoslavijeFestival će imati i bogat prateći program, pa će prvog dana, koji će biti u znaku ekologije, posetioci moći da učestvuju u radionici na temu opštih ekoloških principa, recikliranja, selektivnog prikupljanja otpada i socijalne ekologije. Subotički umetnici će oslikavati ekološke murale u parku, a takođe će biti upriličena projekcija dokumentarnog filma o privatizaciji voda i izvorišta širom sveta. Tema drugog dana biće antifašizam, te će biti organizovana debata na temu "Antifašizam - juče, danas i sutra", promocija zbornika "Ovo može svakome da se desi" o borbi koju vodi ZA "Krov nad glavom", izložba subotičkog umetnika, kao i vožnja biciklima od Trga slobode ka Paliću i nazad do Mini Jugoslavije.

ULAZNICE - Ulaznica za prvi dan festivala "Ekoslavija" košta 500 dinara, a za drugi dan 600 dinara, dok se komplet ulaznica može kupiti po ceni 1.000 dinara u klubu "Dvorištance" u Subotici, a takođe i u baru "Crni ovan" u Novom Sadu, "Dve krigle debele" u Somboru, "Izlog ideja" u Bačkoj Topoli i "Zentropija" u Senti.

- Cilj nam je i da produžimo akciju "Obrok solidarnosti" i učinimo je održivom, zbog čega ćemo deo prihoda od ulaznica usmeriti na ovu aktivnost - kazao je Boris Telečki, navodeći da je od novembra prošle godine pa do danas podeljeno oko 3.000 toplih obroka porodicama koje su u potrebi. -  Želimo da animiramo zajednicu na solidarnost i da ponudimo nešto zauzvrat na ovom festivalu. Koncepcija solidarnost, ekologija i antifašizam je dobra poruka za našu zajednicu kako da u ovim vremenima, kada nam fali neke artikulacije ili da adresiramo probleme, ovo je možda prikladan način da se razgovara i da se ljudi animiraju.

Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini JugoslavijeUz ove aktivnosti, održavaće se i radionice predviđene projektom "Energija i ja jednako je sinergija", koji je namenjen edukaciji predškolske dece kako bi se kroz igru i zabavu upoznala s konceptom energetske efikasnosti. Kako je objasnio Zoran Gabrić, edukacija će se sprovoditi u privatnom vrtiću "Mali talenti", a želja je da se zarad dece, njihovog opstanka i skladnog života na zemlji, kroz ovaj projekat aktiviraju i njihovi roditelji, bake i deke.  

- Predškolska deca iz svoje znatiželje postavljaju hiljadu pitanja i imaju vrlo bitan uticaj na roditelje. Na primer, kada smo pričali o uštedi vode, deca su stalno ukazivala na to da voda kapa iz slavine, u wc šolji i uticali na svoje roditelje da reše taj problem, kako ih ne bi sačekala neprijatna pitanja - istakao je Zoran Gabrić.

Leto ispunjeno aktivnostima u parku Mini JugoslavijeJedna od prvih aktivnosti, kako su organizatori najavili, biće koncert subotičkog kantautora i pevača rok muzike Marka Žigmanovića, koji će se u parku Mini Jugoslavije održati 9. jula.

Izvor: Subotica.com
Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija" Najava programa 2. festivala "Ekoslavija"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4323

Povezana vest

Povezane teme

Goran Gabrić

mini jugoslavija

ekologija

jugolend

boris telečki

ekoslavija

festival ekologije i antifašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.