Komentara: 10
Pregleda: 3113

LDP podržava sve najavljene proteste prosvetnih radnika

24.02.2016. u 17:47h
Izvor: GrO Liberalno demokratska partija (LDP)
Saopštenje Gradskog odbora Liberalno demokratske partije Subotica prenosimo u nastavku.
LDP podržava sve najavljene proteste prosvetnih radnika

Obrazovni sistem u Srbiji je već dugo talac neodgovornih i bahatih političara, a nefunkcionalno i skupo obrazovanje je najveća hipoteka koja nas opterećuje. Tačno je da problemi u prosveti nisu počeli sa ovom vlašću, ali je ona doprinela da situacija bude još gora. Plate prosvetnih radnika su ispod republičkog proseka, a niže su i od plata njihovih kolega u Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, što je vrhunska sramota.

Počevši od decembra 2014. godine, Vučićeva Vlada je smanjila ionako bedne plate prosvetnih radnika za 10%. Nakon godinu dana takve „otimačine“, uz veliku pompu i medijsku reklamu, vraćeno je svakom prosvetnom radniku 7.000 dinara, što je samo mali deo svote koja je „oteta“ za tih godinu dana „štednje“. Čak su se drznuli da to nazovu „pomoć“. Od januara 2016. godine, prosvetari su dobili „povišicu“ od 4%, što i dalje ne vraća plate na nivo iz decembra 2014. godine.

Prošle godine subotički prosvetni radnici su pristali da okončaju štrajk jer im je vlada obećala da će do početka 2016. godine doneti, a od te godine i primeniti, zakon koji će urediti plate u javnom sektoru, a koji će popraviti materijalni položaj prosvetnih radnika, kako se ne bi desilo da kuriri, vozači, kafe kuvarice i sekretarice u pojedinim javnim preduzećima i agencijama imaju veće plate od učitelja, nastavnika i profesora. Osim toga, svakom prosvetnom radniku u Subotici je obećana i tzv. pomoć u visini jedne plate (oko 40.000 dinara) što je, zapravo, samo vraćanje dela para „otetih“ merama štednje.

Na kraju smo drugog meseca 2016. godine, i postalo je jasno da vlada nema nameru da sve to i uradi, čime je ugled onih koji su direktno odgovorni za državu i prosvetni sektor – Vučića, Vujovića, Verbića i ministarke Udovički – među prosvetnim radnicima pao na nulu. Logično se nameće pitanje: kako verovati ljudima koji se ne drže dogovora?

Ako nemamo uređenu prosvetu Srbija ne može da napreduje. U Subotici i okolnim mestima prosvetni radnici napuštaju svoja radna mesta odlazeći u druge struke ili napuštaju zemlju. Ako tome dodamo i to da i mnogi roditelji odlaze i da je dece sve manje, lako je zaključiti da je poslednji trenutak da se nešto promeni.

Subotičke osnovne i srednje škole su poznate po dugoj tradiciji i izuzetnim rezultatima i Gradski odbor LDP želi da one imaju najbolje moguće uslove rada. LDP Subotica podržava sve najavljene proteste prosvetnih radnika i zalaže se za to da se reforme mogu sprovoditi samo u dogovoru sa prosvetnim radnicima i njihovim sindikatima, a ne na siledžijski način i otimačinom.

Zalažemo se za sistem u kome će talentovani, kreativni prosvetari biti nagrađivani materijalno za svoj rad i trud. Mi smo za efikasan obrazovni sistem u kome će kreativnost biti na prvom mestu, a ne beskorisna administracija. Mi smo za sistem koji neće biti zasnovan na uravnilovki nego na rezultatima rada. Obrazovanje treba da bude u službi naše dece, a da im uzori budu pristojni, obrazovani ljudi, a ne kriminalci i starlete.

Pitanje obrazovanja je pitanja opstanka i Subotice i Vojvodine i cele Srbije. Sa ovako razorenim sistemom organizacije života ne možemo ništa da uradimo.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Liberalno demokratska partija (LDP)
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3113
Povezane teme

LDP Subotica

liberalno demokratska partija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.