Komentara: 3
Pregleda: 6427

Lakše do posla za osobe sa invaliditetom

03.11.2016. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i merama aktivne politike koju realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje u proteklih pet godina čak pet puta  povećan je broj osoba sa invaliditetom koje nađu zaposlenje.
Lakše do posla za osobe sa invaliditetom

U Severnobačkom okrugu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 578 nezaposlenih lica sa invaliditetom, od kojih na teritoriji Grada Subotice 434. Od početka godine do zaposlenja je došlo 211 lica sa različitim stepenom invalidnosti, među kojima na teritoriji Grada Subotica 175. 

- Tu spadaju vojni invalidi, invalidi rada, kategorisana omladina i ostali kategorisani invalidi. Broj osoba koje su se zaposlile je značajno povećan od kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, od 2010. do danas, koji poslodavce obavezuje da na dvadeset zaposlenih imaju jednu osobu sa invaliditetom, a ukoliko ima 50 zaposlenih trebalo bi da ima dve osobe sa invaliditetom. Tako su u Industrijskoj zoni sve inostrane kompanije bile u obavezi da zaposle određeni broj invalida, a ukoliko ne ispoštuju ovaj zakonski okvir plaćaju određene penale. Najviše osoba zaposleno je u Gordonu i Kontinentalu. Poreska uprava vroši stalne kontrole, pa se može reći da poslodavci poštuju ove zakonske odredbe i traže uz našu pomoć osobe sa invaliditetom - kaže načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ, Verica Vujadinović

Lakše do posla za osobe sa invaliditetom

Najveći broj osoba sa invaliditetom je zaposlen u oblasti proizvodnje uz ograničavajući faktor, zabranu noćnog rada te su poslodavci bili obavezni da prilagode radno mesto  njihovom stepenu invalidnosti.

Povećanju zaposlenosti ovog dela stanvništva doprineo je i set mera Nacionalne službe za zapošljavanje poput procene radnih sposobnosti, javnih radova, subvencija i obuka.

- Od početka godine imamo sto podnetih zahteva za procenu radne sposobnosti.  Za procenu se javljaju i osobe koje su imale zdravstvene probleme kao što su infarkt srca, problemi sa vidom, moždani udar a nisu bile u kategoriji invalida. Nakon procene lice  dobija rešenje u kome se navodi stepen invalidnost i koje sve poslove  može da obavlja, što im povećava šansu za zaposlenje.  Sa doktorima medicine rada organizujemo komisije za procenu - kaže Vujadinović i dodaje - Svake godine imamo i obuke za tržište rada posebno kreirane za OSI. U toku je priprema za  osnovnu informatičku, kao i obuku za izradu odeće, koja će biti organizovana u Željezničaru. U ovu obuku biće uključeno 13 osoba sa invaliditetom uglavnom bez zanimanja te će oni na taj način steći radno iskustvo, što im kasnije pomaže kod zapošljavanja. Obuke im daju mogućnost i da se samozaposle kasnije, oni su predani i požrtvovani radnici i umeju da cene kada im neko pruži šansu. Imamo i javne radove za osobe sa invaliditetom, a poslodavci čije radno mesto nije prilagođeno ovim osobama, može od nas dobiti sredstva za prilagođavanje. Postoji i subvencija za zapošljavanje invalida pod posebnim uslovima, gde je potreban mentor, koji će ih usmeravati u radu. Takođe, imamo subvenciju za zapošljavanje OSI bez radnog iskustva, gde poslodavac dobija određene subvencije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 6427
Povezane teme

centar za socijalni rad

osobe sa invaliditetom

pomoć za osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.