Komentara: 7
Pregleda: 56533

Koliko troši, a koliko greje klima uređaj?

06.11.2012. u 15:53h
Izvor: RTV Yueco
U toku prelaznog vremenskog perioda, kada nije ni toplo, ali ni hladno, većina ljudi za dogrevanje koristi klima uređaje.
Koliko troši, a koliko greje klima uređaj?

Iako se mnogi pribojavaju konstantne upotrebe ovih uređaja zbog dodatne potrošnje električne energije, stručnjaci navode da ukoliko se klima koristi umereno, ni količina potrošene električne energije neće u mnogome biti povećana.

Ipak oni napominju da potrošnja elektične energije isključivo zavisi od kvaliteta klima uređaja, odnosno od kvaliteta izolacije kuće ili stana u kojem živite. Za Elektordistribuciju upotreba klima uređaja u domaćinstvima ne predstavlja nikakvo opterećenje, kao što to predstavlja tokom zimskih kada se koriste drugi električni uređaji za grejanje.

Po rečima anketiranih građana, tokom jesenih dana kada je rano za potpaliti vatru ili odvrnuti centralno grejanje, a kasno za sedenje na sobnoj temperaturi, nekolicina njih se odlučuje da temperaturu u sobu učini prijatnom uz pomoć klima uređaja, ali napominju da na taj način nikada ne greju sobe na duži period.

Klima uređaje treba koristiti pametno, odnosno umereno. Ipak potrošnja elketrične energije zavisi i od kvaliteta klima uređaja, dakle po principu, koliko para, toliko muzike.

Ipak ukoliko mislite da grejete samo uz pomoć klima uređaja, bez obzira imali dobru izolaciju ili ne, odnosno kvalitetan klima uređaj, to vas neće jeftino izaći.

Klima uređaji rade na prinpicu toplotne pumpe tako da mogu da pomognu u dogrevanju, što nije neefikasan način, ali nisu najbolje rešenje za grejanje. Sa druge strane i sami uređaji baždareni na određenu spoljašnju temperaturu, tako da je ih nije ni moguće koristiti po velikim hladnoćama, bar ne na duže vreme.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 56533
Povezane teme

grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.