Komentara: 0
Pregleda: 6094

"Kokoška" - nova predstava Drame na srpskom jeziku

17.03.2018. u 11:06h > 19.03.2018. u 11:02h
Izvor: Subotica.com
Glumci Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta 21. marta premijerno će, na sceni Jadran, izvesti predstavu „Kokoška“, po tekstu Nikolaja Vladimiroviča Koljade, a u režiji Žanka Tomića. Prva repriza na repertoaru je 24. marta.
"Kokoška" - nova predstava Drame na srpskom jeziku

Predstava „Kokoška“, nastala po tekstu Nikolaja Koljade, jednog od najpoznatijih pisaca savremene svetske dramaturgije, na ironično-komičan način prikazuje život glumaca „iza kulisa“. Govori o malom, palanačkom teatru koji je, po sili prirodnih zakona, u svoj ansambl morao da primi mladu glumicu, čija je pojava unela nemir u njihov malograđanski spokoj.

- Do njenog dolaska sve bilo lepo, sve se znalo, uloge su bile dobro podeljene. Međutim, od tog momenta nastaje haos u teatru i jedno veče oni odlučuju da raščiste celu situaciju i da proteraju tu malu glumicu, koja je remetilački faktor u njihovom malograđanskom miru. Predstava govori o jednoj burnoj noći u kojoj će se glumci razračunavati međusobno oko ljubavnih pitanja, ne oko pitanja pozorišta - kaže Žanko Tomić, pozorišni reditelj dodajući da se ansambl subotičkog pozorišta odlično snašao u ulogama-Sjajno su se snašli, publika će ih videti nove i drugačije, strastvene, burne u „jarkim bojama“.  

U predstavi igraju Jelena Mihajlović, Suzana Vuković, Bojana Milanović, Ljubiša Ristović i Igor Greksa. Od pet likova na sceni, tri su glumice, administrator pozorišta i reditelj.

- Jedna glumica je veoma mlada i tek počinje karijeru, dok drugim dvema karijere polaku počinju da zalaze ili su u zastoju. Predstava prikazuje sukob starije i mlade glumice, njihove isprepletane odnose i borbu za opstanak u provincijskom pozorištu. Koljadu su upoređivali sa Dostojevskim našeg doba, spada u rusku dramaturgiju nakon pada “gvozdene zavese” tako da u svojim tekstovima govori o  u zemljama u tranziciji, periferiji  Rusije, provinciji, pa samim tim i periferiji morala. Priča se lako povezuje i sa nama, jer imamo sličnu prošlost, pa je zanimljiva ta situacija sa nekim glumcima u pozorištu, na nekoj periferiji, koji su daleko od velikih centara i njihovoj borbi za  opstanak - kaže Jelena Mihajlović, kojoj je poverena uloga prvakinje pozorišta - Za mene je ovo bio veliki glumački zadatak. Igram ulogu glumice, a njen aparat mora da bude savršeno spreman za sve. Bilo je interesantno, ali nije bilo jednostavno pronalaziti način na koji se ona bori, koje emocije želi da pokaže, koje glumi a koje preteruje, jer ona funkcioniše kao velika diva, što ja nisam privatno. Tako da je to bila jedna druga postavka i upotreba glumačkog aparata.

Reditelj Žanko Tomić zadužen je i za izbor muzike u predstavi, scenografiju potpisuje Diana Radosavljević Milović, a kostimografiju Marko Marosiuk. Karata za premijeru nema, a za prvu reprizu (24. mart) se već uveliko mogu rezervisati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 6094
Povezane teme

scena jadran

drama na srpskom jeziku

pozorišna predstava

predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.