Komentara: 66
Pregleda: 24889

Ko će biti 70. gradonačelnik Subotice?

07.05.2016. u 18:39h
Izvor: Subotica.com
Izbori su i zvanično iza nas i polako teče vreme predviđeno za konstituisanje Skupštine grada i imenovanja članova Gradskog veća. Međutim, ono što javnost najviše zanima je ko će u narednom periodu obavljati najznačajniju i najodgovorniju funkciju u gradu - ko će biti 70. gradonačelnik Subotice?
Ko će biti 70. gradonačelnik Subotice?

Od kako je davne 1779. godine Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada, posao prvog čoveka grada, koji je oduvek bio kulturna i nacionalna „ruža vetrova“, važio je za najzahtevniji.

Pamti Subotica Luku Vojnića, koji je te 1779. godine bio na čelu grada, Lazara Mamužića (1884), za vreme čijeg mandata je grad doživeo veliki procvat u privrednom, prosvetnom i kulturnom pogledu, kao i njegovog naslednika Karolja Biroa (1902), koji je doneo istorijsku odluku da se proda 2.000 jutara zemlje i peska i novcem koji se slio u gradsku kasu izgradi velelepno zdanje Gradske kuće. Po mnogo čemu (i dobrom i lošem) pamti Subotica i Jožefa Kasu (1989), kao i Gezu Kučeru, za čijeg je mandata srušena zgrada Narodnog pozorišta. Neko manje, neko više, ali svih 69 gradonačelnika ostavili su pečat u životu našeg grada.

Ko će biti 70. gradonačelnik?

U predizbornoj kampanji smo mogli da čujemo da je kandidat za prvog čoveka grada još uvek aktuelni gradonačelnik Jene Maglai (ispred „Pokreta za građansku Suboticu“), kao i bivši, Saša Vučinić (koalicija „Za pristojnu Suboticu DS-DSHV-LDP-NS“). Kandidaturu je najavio i Radmilo Todosijević ispred liste SPS-JS-KP, ali kako socijalisti nisu prešli cenzus, ona se ni ne razmatra.

Dve najveće partije, SNS i SVM, nijednom tokom predizborne trke nisu izašle sa svojim kandidatima za mesto gradonačelnika.

Nedavno završeni izbori sa sobom su doneli drugačiji odnos snaga političkih partija nego što je to bio slučaj u prethodne dve decenije. SNS je na lokalu odnela ubedljivu pobedu, osvojivši 37.32% glasova (31 odborničko mesto). Daleko iza naprednjaka je SVM sa 13.74% (11 odbornika) a tik iza njih „Pokret za građansku Suboticu“ sa 12.98% (11 odbornika).

Ko će biti 70. gradonačelnik Subotice?

Po logici stvari, mesto gradonačelnika trebalo bi da pripadne SNS-u i to bi bio prvi put da grad vodi neko ko pripada političkoj opciji sa srpskim nacionalnim predznakom. Kako se politika i logika često mimoilaze, nije nemogući scenario da se gradonačelnik "izabere" iz drugoplasirane stranke - SVM. Kada bi se umešala matematika, onda bi gotovo jednake šanse imao i „Pokret“, ali kako stvari na terenu stoje, ova opcija ne predstavlja realnu mogućnost.

Naprednjacima bi ovo bio prvi gradonačelnik, iako su u protekle dve godine bili deo vladajuće većine. Savezu vojvođanskih Mađara ovo bi bio peti gradonačelnik, a kuriozitet je da su trojica prethodnih (Kasa, Kučera i Maglai) isključeni iz stranke.

Kako SNS i SVM još uvek zvanično ne obelodanjuju ime budućeg gradonačelnika, građanima je ostalo samo da nagađaju.

- Biće neko na „B“, toliko znamo - kroz šalu su nam rekle osobe upućene u trenutna politička zbivanja u Subotici. Predstojeći dani će pokazati koliko je u toj šali bilo šale...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 66
Pregleda: 24889

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

izbor gradonačelnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.