Komentara: 0
Pregleda: 2607

Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

01.07.2019. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara "Bol i slava", za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu, svečano će otvoriti 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, dok će ga zatvoriti belgijski film "Mladi Ahmed", koji je proslavljenim rediteljima braći Darden doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu.
Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

Drama "Bol i slava" Pedra Almodovara je smeštena u Madrid osamdesetih godina, kada mladi reditelj Salvador Mallo ponovo proživljava ključna životna iskustva. Reč je o poluautobiografiji u kojoj je Almodovar predstavio pojedine aspekte svog života o kojima nije govorio ranije, a koja, prema rečima reditelja, zajedno sa filmovima "Zakon požude" i "Loše obrazovanje", predstavlja deo trilogije njegovih najličnijih i introspektivnih filmova.

- Ovaj film nije doslovna priča mog života, ali sve što se događa glavnom liku moglo se dogoditi i meni - rekao je Almondovara o svom filmu u Kanu, dodajući da je neke događaje iz zaista proživeo, dok je većina njih izmišljena. - Jedna od stvari u filmu koja se odigrala u stvarnom životu bila je činjenica da sam imao vezu koja je došla do kraja, iako je naša ljubav još uvek bila živa, ali su me okolnosti naterale da se odvojim od te osobe i to je neverovatno bolna stvar jer to nije prirodno. Taj odnos koji je još bio veoma živ i od koga sam morao da odsečem, to je bilo kao odsecanje ruke. To iskustvo, koje su mnogi ljudi bez sumnje doživeli, i ja sam prošao, samo što u mom slučaju nije bilo pomirenja, za razliku od onoga što se događa u filmu.

Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

Belgijski film "Mladi Ahmed" braće Darden govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera, koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca, koja je naišla na izuzetne reakcije publike i kritike u Kanu, smeštena je u današnju Belgiju i pokušava da kroz rastrzanost trinaestogodišnjaka Ahmeda između njegovih ideala o čistoti i životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću. Braća Darden istakla su zahtevan rad na ovom filmu što je, prema njihovim rečima, bilo očekivano zbog kompleksnosti teme.

- Kada smo počeli da pišemo, nismo ni slutili da stvaramo tako nedokučiv karakter, sposoban da nam izmiče u tolikoj meri, ostavljajući nas bez ikakve mogućnosti dramatične konstrukcije da ga sustignemo i izvedemo iz njegovog ubilačkog ludila. Čak je i Jusuf, imam u fundamentalističkoj džamiji, ta magnetna figura koja je iskoristila energiju adolescentskih ideala da je fokusira na čistoću i mržnju prema nečistoći, iznenađen odlučnošću svog učenika - rekla su braća Darden o svom filmu.

Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

Navedeni filmovi biće prikazani van konkurencije u okviru Glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić, koji ove godine broji 12 filmova. Osim ove tradicionalne selekcije takmičarskog karaktera koja donosi najaktuelnije naslove, filmovi će se takmičiti i u okviru selekcije "Paralele i sudari", koja obuhvata najangažovanije istočnoevropske filmove.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije "Velikani evropske kinematografije", posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta, kao i selekcija "Novi evropski dokumentarni film" koja donosi najbolje dokumentarce.

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na više lokacija u Subotici i na Paliću, u organizaciji Otvorenog univerziteta. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim pratećim sadržajima, koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2607

Povezane vesti

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.