Komentara: 0
Pregleda: 2794

Humana subota po deseti put na Paliću

10.06.2011. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Humana subota po deseti put na Paliću

Jubilarna, deseta "Humana subota", velika akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, ove godine biće uprililčena u subotu u periodu od 8 do 11 časova na prostoru Velike terase na Paliću. Ovom akcijom biće prikupljene dovoljne rezerve krvi, koje su u letnjim mesecima smanjene zbog odlaska na godišnje odmore, a istovremeno će biti obeležen i svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi – 14. jun. Akcija se realizuje od 2002. godine i poznata je po svojoj masovnosti.

Organizatori, Odeljenje transfuzije subotičke Opšte bolnice i Crveni krst Subotica, u subotu 11. juna očekuju veliki broj dobrovoljnih davalaca, koji će u većini slučajeva doći sa svojom porodicom i malom decom, čime akcija dobija i edukativni karakter. Dobrovoljnim davaocima i njihovim porodicama na raspolaganju će biti i ručak – vojnički pasulj, kao i ulazak u Zoološki vrt i besplatan autobuski prevoz uz prikaz knjižice dobrovoljnog davaoca.

Rezerve krvi na odeljenju transfuziologije Opšte bolnice Subotica su na zadovoljavajućem nivou, a povremene nestašice retkih krvnih grupa premošćavaju se direktnim pozivanjem davalaca. Pošto krv i njene komponente imaju rok trajanja, a zbog početka sezone godišnjih odmora, "Humana subota" će dobro doći za stabilne rezerve tokom leta. Osim toga, svako ko se odluči da dobrovoljno da krv imaće i "mali sistematski pregled".

"Humana subota" je manifestacija kojom se obeležava i svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi – 14. jun. Ona je samo jedna od 140 akcija koliko godišnje organizuje odeljenje transfuzilogije Opšte bolnice, na kojima se u proseku pojavi oko 40 davalaca, dok svakodnevno na odeljenje u bolnicu dolazi između 20 i 30 ljudi koji dajući svoju krv možda nekom spašavaju život. Svetski standard je da četvoro od 100 stanovnika budu dobrovoljni davaoci.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2794
Povezane teme

palić

velika terasa palić

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

humana subota

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.