Komentara: 12
Pregleda: 6865

Hor "Iskončići" - pesmom do pomoći za bolesne vršnjake

16.02.2013. u 15:57h
Izvor: SuMedija
Dečiji hor „Iskončići" pod vođstvom Dejana Anđelovića, učitelja u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski" od narednog meseca krenuće u humanitarni pohod da prihodom od koncerata pomognu bolesnim vršnjacima i na taj način njima i njihovim roditeljima pokažu da nisu sami u životnoj borbi koju svakodnevno vode. Na njihovom primeru mogli bi i odrasli mnogo toga da nauče.
Hor "Iskončići" - pesmom do pomoći za bolesne vršnjake

- Ideja je da idemo po svim osnovnim školama u Subotici i u regionu i gde god da nas pozovu. Imali smo već pozive iz Sombora i Odžaka  ali prvi kocert će biti u drugoj polovini marta u OŠ „Jovan Mikić" gde ćemo da održimo koncert za devojčicu koja se bori sa karcinomom. Već u aprilu imaćemo koncert u OŠ „Sonja Marinković". Sve škole predložiće po jedno dete kome je pomoć najpotrebnija. Na ulasku na koncert i na izlasku će biti kutija za humanitarni prilog. Po završetku humanitarnog koncerta biće otvorena a skupljeni novac će odmah biti predat na ruke roditeljima obolele dece - objašnjava Dejan Anđelović, inače član grupe „Iskon".

Ova humanitarna akcija ima i svoj edukativni karakter. Ona treba da pokaže deci da samo ako pomažu drugima jednog dana mogu, naravno ukolkiko im zatreba, da očekuju i pomoć za sebe od drugih ljudi.

-Pre svega želim da decu koja kod mene pevaju u horu samim tim što učestvuju u negovanju tradicije mogu i da pomognu vršnjacima kojima je pomoć potrebna. Pored toga deca stiču osećaj socijalizacije i potrudiće se da pomognu drugima. iako će ta pomoć da bude verovatno simbolična verujem da nije ni najbitnija visina te novčane pomoći već poruka koja dopire do roditelja i dece kojima je ona potrebna. Shvatiće da neko misli na njih, da nisu sami. ovako ćemo im pomoći da prebrode muke koje svakako imaju - kaže ovaj Anđelović.

Neguju tradiciju -„Iskončići" su muzička sekcija oformljena u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski" 2006. godine. Od tada okuplja decu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Pravo na članstvo imaju sva deca koja žele da pevaju i neguju staru tradicionalnu muziku sa prostora Balkana.

Trenutno u „Iskončićima" peva oko 50 dece među kojima ima i izuzetnih talenata. Ovaj hor ima i svoje naslednike, a to su „Izvorčići" u Osnovnoj školi „Sonja Marinković" koji vodi Branka Anđelović, Dejanova supruga, takođe prosvetni radnik. Oni će se verovatno na svakom od humanitarnih koncerata pridružiti „Iskončićima". Ovaj bračni par ne štedi vreme da i pored svoje troje dece na pravi način rade i sa učenicima škola u kojima su zaposleni, negujući tradiciju i razvijajući kod dece osećaj saosećanja.

- Iznenađen sam koliko ima bolesne dece ali sam zaprepašćen onim što sam čuo od njihovih roditelja, a to je da smo prvi koji smo ih pozvali i ponudili pomoć. Do sada to niko nije učinio - priča Anđelović.

Kao i sva horovi i kulturno umetnička društva i „Iskončići" muku muče sa finansijama, pa su im gostovanja u drugim gradovima otežana, a o uzvratnoj poseti KUD-u  „Sloga" iz Štutgarta ni ne razmišljaju.

- Već treći put aplicirali smo za dodelu sredstava od grada i verujemo da će naš projekat ovoga puta da bude odobren. Ukoliko dobijemo sredstva biće nam omogućena putovanja, nećemo morati da skupljamo novac od roditelja, jer je i njima dosta pošto danas plaćaju sve i svašta. Nama je potrebno mnogo toga, tehnika, ozvučenje, instrumenti, mikrofoni, a mi nemamo novca da u to ulažemo. Bilo bi dobro i da „Iskončići" menjaju kostime. Uspeli smo da skupimo za ove koji sada imaju, međutim deca rastu i postojeće kostime mogu da naslede mlađi ali šta sa onima koji su izrasli - kaže Andjelović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6865

Povezana vest

Povezane teme

Humanitarna akcija

osnovna škola miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.