Komentara: 0
Pregleda: 1603

Granični prelazi bez nameta

26.01.2009. u 12:43h
<p>Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić najavio je, u razgovoru s gradonačelnikom Subotice Sa&scaron;om Vučinićem, da će se do kraja godine otvoriti četiri granična prelaza, dok će prelazi kod Bajmoka i Đale prerasti iz malograničnih u međudržavne, o čemu su se dogovorili premijeri Mirko Cvetković i Ferenc Đurčanj.</p>
Granični prelazi bez nameta

- Predlog da se otvori i nov granični prelaz kod Bačkih Vinograda podržan je, iako treba dosta novca da se to reši ove godine. Očekujemo da će EU odobriti za taj projekat veći deo novca, te nas neće mnogo koštati jer će za sredstva gradnje konkurisati obe zemlje pred fondovima EU. Sa gradonačelnikom Sašom Vučinićem i predstavnicima Uprave carina dogovoreno je da se subotička lokalna samouprava uključi u rešavanje problema oko gradnje terminala u blizini graničnog prelaza kod Kelebije, gde se još uvek plaća parking i ležarina, iako EU propisuje da su besplatne. Na Horgošu se ne plaća - istakao je Đidić.

Predrag Petronijević, direktor Uprave carina, naglasio je da, za razliku od Horgoša, privrednici kad stanu na kelebijskom prelazu moraju da plate 700 dinara za parking i ležarinu za kamione i da će gradnja carinskih terminala obezbediti i tu besplatan prelaz.

Na pitanje kakav se priliv novca očekuje sa carine, Petronijević je rekao da uprkos stalnim pričama o ekonomskoj krizi očekuju za prvih 20 dana i do kraja januara značajne devizne doznake i priliv u budžet Srbije iz inostranstva, barem jednak prošlogodišnjem.

- Važno je prelaze preko Mađarske osloboditi dažbina, da se smanje troškovi robne razmene, jer nisu male pare za takse. Ako uvozite robu nedeljno, nagomila se dosta novca. Pre gradnje terminala, Subotica će ustupiti parcelu za gradnju terminala u zamenu za pet hektara zemljišta u vlasništvu Uprave carina, da do kraja godine terminal proradi. Predstoji i proširenje slobodne zone Subotice kao i otvaranje još šest novih slobodnih zona, uz postojeće četiri. Verujemo da će otvaranje novih prelaza doprineti da naši gastarbajteri i strani investitori još više ulažu, jer ima nagoveštaja o stvaranju dobrih uslova za ulaganja - kazao je direktor Uprave carina.

Gradonačelnik Vučinić kaže da je od Ministarstva finansija Slobodna zona Subotice zatražila proširenje kojim će otvoriti i nova radna mesta, a da je osnovno pitanje kako slobodnu zonu izmestiti na više lokacija.

U vezi sa carinskim prelazima on je naveo da je dobro da se razmenom zemljišta nađe rešenje, jer zemljište koje je državno još se vodi kao poljoprivredno. Cilj je da transport bude besplatan i na Kelebiji, jer je mađarska granica za nas granica EU, koju bi prelazili bez gužve.

- Osnovno je da se slobodna zona izmesti na više lokacija, za šta je podrška potvrđena nakon dogovora premijera Srbije i Mađarske. Ideja je da ubuduće sve uprave carina raspolažu sa najmanje 51 odsto paketa u slobodnim zonama, da lokalne samouprave imaju upravljački mehanizam - istakao je Vučinić.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1603
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.