Komentara: 9
Pregleda: 6487

Gradski zidovi su njihove oglasne table

03.06.2014. u 17:40h
Izvor: Subotica.com
Ne tako davno, crtanje grafita u Subotici je bio opasan posao, koji su mladi crtači radili pod okriljem noći i daleko od očiju neznanaca i policije, ali danas je situacija potpuno drugačija i može se reći da su postali izuzetno tražena „roba“. Zovu ih pojedinci da im oslikavaju stanove, skupštine stanara im daju na raspolaganje čitave zidove stambenih zgrada, a direktori škola i vrtića im poveravaju da „ožive“ zidove u dvorištima.
Gradski zidovi su njihove oglasne table

Jedan od veterana subotičke „grafiti“ scene, Marko Stanković, koga gotovo niko ne zna po imenu i prezimenu, već po potpisu „klovn“, koji krasi sve njegove grafite, kaže da je prvi kontakt sa sprejom imao 1998. godine, i da mu je od tada on ušao pod kožu.

- Drugari su mi tada dali nadimak klovn, jer sam ih uvek zasmejavao, pa je moj prvi crtež upravo i bio klovn. Tada sam video da mi to jako dobro ide i nastavio sam da crtam likove koji se smeju. Moj moto je „smej se sada, plači kasnije“, pa sam to želeo da dočaram svakim mojim grafitom. Naravno, svaki crtež je pratila i antipolitička poruka. Moram priznati da se i divim samom sebi, jer u tom periodu kada smo bili proganjani kao najveći kriminalci, nikada nisam bio uhvaćen u crtanju grafita, dok su neki moji drugovi plaćali ogromne kazne – priča Marko.

Gradski zidovi su njihove oglasne table

Ipak, period kada su grafiti smatrani običnim žvrljotinama je prošao, pa se danas njihovo crtanje smatra i umetnošću, pa su postali izuzetno traženi. Klovn je nezaposlen i živi upravo od crtanja grafita.

- Sve se promenilo prilikom jednog obeležavanja Dana planete zemlje, kada nam je grad stavio na raspolaganje tri zida u širem centru, na kojima smo mogli legalno da crtamo. Ljudima se sve to svidelo, videli su koliko to može efektno da bude i od tada nas mnogi zovu da im ulepšavamo životni prostor. Nedavno smo, moji prijatelji Droid, Stone, Necro, Johny i ja na jednoj zgradi, na poziv skupštine stanara, oslikali mural od skoro 100 kvadratnih metara. Bukvalno dok crtamo grafite, ljudi nam prilaze i traže kontakt telefone kako bi nas angažovali da i njima nešto nacrtamo. Kada sam počinjao da se bavim ovime, nisam mogao ni zamisliti da ću jednog dana od ovoga zarađivati za život, jer sam u ovo ušao da izrazim svoj mladalački bunt – ističe Klovn i dodaje da uskoro ide u Beč, gde je angažovan da oslika jedan stan.

Gradski zidovi su njihove oglasne table

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6487
Povezane teme

grafiti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.