Komentara: 0
Pregleda: 2906

Festival "Femus" otvara novu Koncertnu sezonu

22.02.2017. u 11:55h
Izvor: Subotica.com
Internacionalnim festivalom "Femus 2017", koji će biti održan na Učiteljskom fakultetu i u Velikoj većnici Gradske kuće od petka, 24. do ponedeljka, 27. februara Udruženje “Electe” će otvoriti novu koncertnu sezonu.
Festival "Femus" otvara novu Koncertnu sezonu

Festival će ove godine okupiti veliki broj mladih takmičara iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, čiji će nastup ocenjivati stručni žiri na Učiteljskom fakultetu, dok će publika imati priliku svake večeri da uživa u koncertima u Velikoj većnici Gradske kuće od 20 časova.

- Ovogodišnji stručni žiri koji će ocenjivati prijavljene kandidate sastavljen je od eminentnih univerzitetskih profesora i reproduktivnih umetnika, a to su prof. Klaudija Rosi iz Italije, prof. Tadej Kenig iz Slovenije i takođe iz Slovenije, prof. Oskar Laznik - kaže Miloš Radović, predsednik Udruženja “Electe".

Učiteljski fakultet odazvao se pozivu da bude domaćin festivala, jer prema rečima prodekana za međunarodnu saradnju, dr Valerie Pinter Krekić,  predstavlja izuzetnu priliku za razmenu informacija.

- Festival predstavlja jedno kulturno dešavanje u našem gradu i nama je izuzetna čast što imamo priliku da budemo domaćin ovom festivalu i ugostimo veliki broj mladih umetnika iz naše zemlje, ali i iz zemalja okruženja. Za naš fakultet ovaj Festival nema samo kulturnu komponentu već predstavlja razmenu važnih iskustava koja se mogu steći isključivo na ovakvim manifestacijama, a naši studenti će kao volonteri biti uključeni u gotovo sve poslove oko same organizacije FEMUS-a - kaže dr Valeria Pinter Krekić.

Festival "Femus" otvara novu Koncertnu sezonu

foto: Electe.org

Festival Femus svečano će biti otvoren u petak, 24. februara koncertom jednog od najboljih klarinetista sa ovih prostora Tadeja Keniga,  profesora Ljubljanske akademije, umetnika, orkestarskog i kamernog svirača koji će nastupiti uz pratnju Nataše Srdić Jan.

Druge večeri, publici će se predstaviti Marija Pilipović, mlada flautiskinja iz Banjaluke, koja će izvesti  tematski koncert sa savremenim delima slovenskih kompozitora. Umetnica će uvesti publiku u svet savremene muzike pisan za solo flautu. Ovaj koncert će, prema rečima organizatora,  promovisati filmsku, vizuelnu i primenjenu umetnost koju će umetnica kroz razgovor predstaviti subotičkoj publici.

U nedelju, po tradiciji, publici će se predstaviti laureati festivala Femus, kada će stručni žiri  izabrati prvo, drugo i treće mesto i dodeliti prestižne nagrade.

Festival Femus svečano će biti zatvoren koncertom klavirskog dua iz Udruženja Electe, dr Noemi Gereg i dr Enike Gereg, koje će izvesti celovečernji koncert za dva klavira.

Ulaznice za festival, koje važe za sva četiri koncerta, se po ceni od 300 dinara mogu kupiti u poslastičarnici “Ravel”.

Program i izvođači festivala "Femus 2017"

Prvo veče 24. februara svečano otvaranje Femusa i Koncertne sezone pripašće jednom od najboljih klarinetista sa ovih prostora Tadeju Kenigu, inače profesoru Ljubljanske akademije, umetniku, orkestarskom i kamernom sviraču koji će uz pratnju Nataše Srdić Jan za Subotičane izvesti celovečernji koncert i tako otvoriti ovogodišnju sezonu i Femus.

25. februara u subotu Subotičanima će se predstaviti Marija Pilipović mlada flautiskinja iz Banjaluke koja će za našu publiku izvesti jedan tematski koncert sa savremenim delima slovenskih kompozitora. Radi se takođe o jednom specifičnom kulturnom događaju na kom će umetnica uvesti publiku u svet savremene muzike pisan za solo flautu a ono što je posebno zamnimljivo je da je Marijin magistarski rad bio upravo na temu savremenih tehnika za flautu. Ovaj koncert na prvom mestu će promovisati filmsku, vizuelnu i primenjenu umetnost koju će umetnica kroz razgovor predstaviti subotičkoj publici.

26. februara u nedelju sada već tradicionalno Subotičanima će se predstaviti Laureati festivala Femus na kom će stručni žiri festivala izabrati prvo, drugo i treće mesto i dodeliti prestižne nagrade festivala.

27. februara u ponedeljak svečano zatvaranje Femusa pripašće našem dobropoznatom klavirskom duu sestre Gereg koji ja mislim za subotičku publiku ne treba posebno predstavljati. To su naše dve koleginice iz Electe dr Noemi Gereg i dr Enike Gereg koje će izvesti celovečernji koncert za dva klavira.“

Više detalja na sajtu Udruženja "Electe".

Festival "Femus" otvara novu Koncertnu sezonu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2906
Povezane teme

electe

koncertna sezona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.