Komentara: 1
Pregleda: 3137
Foto

Estetika forme i oblika u kamenu

02.08.2019. u 11:57h
Izvor: Subotica.com
Plod, drvo, list, ruža i jabuka u kamenu, samo su neke od formi skulptura od ovog postojanog materijala, kojima se mladi crnogorski vajar Matija Radović po prvi put predstavio domaćoj publici u Savremenoj galeriji Subotica.
Estetika forme i oblika u kamenu

Skulpture u kamenu pod nazivom "Estetika forme i oblika" predstavljaju izložbu koja se sastoji iz petnaest delova, a kako je autor Matija Radović objasnio, svi su povezani jedinstvenom tematskom celinom koja podrazumeva stvaranje i obnavljanje kako prirode, tako i čovekovog duha. 

- To je proces koji je trajao godinama, u njemu nema preskakanja, jer vam kamen to ne dopušta. Kamen vam ne da manipulišete i lažete, kao što se dešava u današnjoj sredini i društvu, u kojem su se određene norme i sistemi vrednosti poremetili. Kamen vas drži u tom pravcu da budete istrajni, radni, iskreni prema sebi i drugima, i to je jedan stvaralački niz koji se ne može preskakati - objasnio je Radović, dodajući da je za jednu vrstu obrade kamena, dnevno potrebno oko pet sati aktivnog rada. - Potreban je veliki trud i rad, jer osim umetničkog delovanja, kamen nije lak za obradu. On je vrlo težak, ali u tome leži njegova suština, da se oseti i opipa njegov vrlo postojani materijal, koji tako može da pruži novu dimenziju vašoj zamisli.

Estetika forme i oblika u kamenu

Mladi crnogorski vajar je do sada izlagao na nekoliko samostalnih i mnogobrojnim kolektivnim izložbama, ali se ovom izložbom po prvi put predstavio publici u našoj zemlji, što je prihvatio, kako je istakao, s velikim oduševljenjem.

- Veoma mi je drago što izlažem u Subotici, jer moj subjektivni osećaj i viđenje Subotice kao grada jeste da je to jedna jako kulturna i mirna sredina, da ljudi imaju udiv u nečije ponašanje i život, ima mnogo više prirode nego neki drugi gradovi, tako da mi se mnogo dopada što je moja prva izložba u Srbiji otvorena baš u Subotici - rekao je Radović.

Estetika forme i oblika u kamenu

Izložba će biti otvorena do 24. avgusta u Savremenoj galeriji Subotica.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika" Otvaranje izložbe crnogorskog vajara Matije Radovića "Estetika forme i oblika"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3137

Povezana vest

Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.