Komentara: 0
Pregleda: 2127

Ekonomska kriza samo izgovor za neozbiljne firme

22.01.2009. u 09:35h
<p>Da se svetska ekonomska kriza, koja odavno vi&scaron;e nije samo svetska, odrazila i na stanje u na&scaron;oj privredi očito je najpre iz činjenice da sve veći broj radnika ostaje bez radnog mesta.</p>
Ekonomska kriza samo izgovor za neozbiljne firme

Nekoliko subotičkih preduzeća najavilo nova otpuštanja radnika

U Subotici se od septembra u broju nezaposlenih oseća stagnacija, iako je godinu dana unazad taj broj permanentno smanjivan, dok je tokom poslednja dva meseca 2008. čak nekoliko firmi najavilo nova otpuštanja zaposlenih, što će promeniti trend na tržištu rada i znatno povećati broj ljudi bez stalnog zaposlenja, kaže Jasmina Knežević, PR menadžer u Zavodu za tržište rada subotičke filijale.

- Mi ne možemo izričito reći da su najavljena nova otpuštanja uzrokovana svetskom ekonomskom krizom, mislimo da bi toga bilo i da nije bilo krize. Ali, plašimo se da će se trend smanjenja broja nezaposlenih preokrenuti i da ćemo uskoro imati povećanje, što je posledica upravo ovih u decembru i novembru najavljenih otpuštanja. Konkretno, „Sever", „Chemos", „Žitko", „Velur", „29. novembar" najavili su veća otpuštanja radnika većpočetkom godine, pod firmom tehnološkog viška. Ukupan broj lica koja će nam doći na evidenciju je 347, što je do sada najveći broj otpuštanja. Bilo je još najava iz nekih drugih subotičkih firmi, ali još uvek je to nezvanično, kaže Jasmina Knežević.

Prema tim najavama, „29. novembar" će otpustiti 196 radnika, „Chemos" 41, „Velur" 10, „Sever" 41 i „Žitko" iz Bačke Topole ukupno 43. Nijedna od ovih firmi ne navodi konkretne razloge zbog čega su ovi radnici postali prekobrojni.

Predsednik subotičkog samostalnog sindikata Milan Popović, međutim, smatra da veća otpuštanja poslednjih mecec-dva ekonomsku krizu imaju samo kao povod i izgovor, dok su stvarni razlozi u nečem drugom.

- Radi se o firmama koje nisu nikakve ozbiljne gazde i ozbiljne firme. One su planirale još i ranije da otpuste te radnike, i većinom je rečo preduzećima koja su kupljena da bi vlasnici radili dok ne iscrpe postojeću supstancu, bez namere da ulažu u njih, a onda kada svedu broj radnika na najmanju meru da ih ugase i prodaju kao nekretnine. Radi se, u stvari, o neozbiljnim kupcima tih preduzeća, a otpuštanja se sada pokrivaju navodnom ekonomskom krizom...

Realno, u subotičkoj privredi više nema tehnoloških viškova, to je većsve pootpuštano, sada su neki drugi razlozi u pitanju, kaže Popović, navodeći da se obično radi o manjim firmama, poput Fafe Javora, Hemosa, ali je naveo i korporaciju Sever, ocenjujući da će takvih slučajeva u budućnosti biti još više.

- U Severu otpuštaju radnike otkako je kupljen, i zato se može posumnjati da nije cilj zadržavanje postojećih i čak proširivanje programa, većda se otpusti što više radnika. Postepeno se čak ukidaju pojedini programi, i permanentno smanjuje broj radnika. Međutim, ova firma je, i pored toga, prošlu godinu završila sa velikim dubiozama. U velikim i ozbiljnim firmama i nema takvih otpuštanja, tvrdi Popović.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2127
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.