Komentara: 32
Pregleda: 3136

DS: Zaustaviti devastiranje zaštićenog gradskog jezgra

28.12.2015. u 15:35h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Informativne službe GrO Demokratske stranke prenosimo u celosti.
DS: Zaustaviti devastiranje zaštićenog gradskog jezgra

Subotica i Subotičani sigurno imaju mnogo većih problema od uređenja  centra  grada.

Ne postoji, međutim, u ovom trenutku, jasniji dokaz o potpunoj nekompetentnosti gradske vlasti od načina na koji se popločava trotoar oko najznačajnijeg objekta u gradu i simbola secesije, Gradske kuće.

Propusti su brojni: iako su i urbanističkim konkursom i urbanističkim projektom za popločavanje određeni trajni i kvalitetni materijali, granit i klinker, neko je ne poštujući zakonom propisanu proceduru odlučio da umesto granita ugradi betonske ploče krajnje problematičnog kvaliteta. Neko je, zatim,  izdao i dozvolu za ovakve radove, nadzirao ih i odobrio plaćanje.

Demokratska stranka smatra da ovakav način vođenja ovog projekta popločanja i uređenja kompletnog zaštićenog jezgra grada treba momentalno zaustaviti i takav predlog zaključka je i uputila Skupštini grada.

Pored obustave radova predlažemo i formiranje komisije u koju bi članove, licencirane inžinjere, delegirale  sve odborničke grupe.

Zadatak komisije bi bio da:

  • predloži mere i rešenja sa ciljem otklanjanja propusta u odabiru materijala i kvalitetu izvedenih radova na prostoru trotoara oko Gradske kuće.
  • ispita odgovornost za nastanak grešaka i nepravilnosti u realizaciji projekta (u smislu odstupanja projektno-tehničke dokumentacije od verifikovanog urbanističkog projekta, izdavanja dozvole na osnovu takve projektno-tehničke dokumentacije i  u smislu vršenja nadzora nad izvedenim radovima).
  • razmotri i predloži adekvatno tehničko rešenje parternog dela dekorativne rasvete Gradske kuće.
  • da razmotri „Urbanistički  projekat  za urbanističko-arhitektonsko oblikovanje i uređenje zaštićenog jezgra grada“ ,  prateće idejno rešnje, projektno tehničku dokumentaciju  i  izda eventualne  naloge obrađivaču, u smislu korekcije istog.
  • da da prethodnu saglasnost na „Urbanistički  projekat za urbanističko-arhitektonsko oblikovanje i uređenje zaštićenog jezgra grada”, svu projektno-tehničku dokumentaciju  i  uputi ih skupštini na konačnu saglasnost.

Smatramo da se o izgledu zaštićenog jezgra grada, materijalima koji će se primeniti, okvirnim troškovima i dr. mora izjasniti Skupština grada, jer se investicioni zahvati ovakvog tipa preduzimaju jedanput u pola stoleća. O projektu takve važnosti mora da odlučuje i mora da se stara najviši dom lokalne samouprave na kompetentan i kvalifikovan način.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 3136
Povezane teme

DS Subotica

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.