Komentara: 3
Pregleda: 2847

"Druga strana svega" oduševila subotičku publiku

18.01.2018. u 14:55h
Izvor: Subotica.com
Prostor Savremene galerije sinoć je bio premali za sve zainteresovane sugrađane koji su želeli da pogledaju dokumentari film Mile Turajlić "Druga strana svega".
"Druga strana svega" oduševila subotičku publiku

Dokumentari film "Druga strana svega" sniman je pet godina, a prema rečima autorke Mile Turajlić, želja joj je bila da kroz priču o vratima, koja su u porodičnom domu bila zatvorena gotovo 70 godina, ispriča priču o našoj zemlji.

- Kada sam se osvestila da ima nešto neobično u našem stanu i načinu na koji smo odrasli, imala sam već 26 godina. Onda sam počela da razmišljam koliko toga mogu, nekom strancu koji dođe kod nas i pita za ta vrata, da kroz njih ispričam o podeljenom društvu i istoriji, koja prolazi ljudima kroz lične živote i obeležava naše intimne prostore. Kao inspiracija poslužio je Tomas Man, odnosno ideja da se kroz tri generacije jedne porodice ispriča hronika jedne zemlje. Jedino što sam znala na početku, jeste da će priča početi od tih vrata i da film neće izaći iz stana, da bi taj stan ostao mikrokosmos u kojem se odvija istorija - rekla je Turajlić.

Razgovarajući o filmu, autorka je publici otkrila da u prvobitnoj verziji filma nije trebalo da bude njene majke, Srbijanke Turajlić, te da se tek u procesu montaže njen lik iskristalisao kao noseći u filmu. 

- Mama uopšte nije znala da će biti lik u filmu, što zvuči naivno ali nije, jer kada snimate film pet godina i imate preko 200 sati materijala, malo ko zna šta će ući u taj film. Nedelju dana pre nego što će se film prikazati u Torontu, iznajmila sam mali bioskop u Beogradu, pozvala mamu i njene prijatelje koji se pojavljuju u filmu, jer mi je bilo važno da od njih dobijem odobrenje da je to korektno i da nemaju ništa protiv. Tada je mama otkrila da je glavni lik - objasnila je autorka.

"Druga strana svega" oduševila subotičku publiku

Glavna protagonistkinja, Srbijanka Turajlić, univerzitetska profesorka u penziji i dugogodišnja aktivistkinja, u filmu govori o svojoj borbi i političkom angažovanju u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature u našoj zemlji. Kaže da joj se ideja da bude glavni lik isprva nije dopala, te da je film redovno uspela da pogleda tek iz trećeg puta. 

- Prva projekcija u Torontu protiče u klasičnoj roditeljskoj zabrinutosti, da li će sve biti kako treba, hoće li publika početi da izlazi na polovini. Nemam pojma šta sam videla, sve dok nije bilo aplauza na kraju, onda mi je laknulo. Naredni put sam ga gledala u Amsterdamu, gde mi je bilo toliko neprijatno, ne mogu ni da objasnim zašto. Toliko me je bilo sramota što gledam sebe na ekranu, da sam Mili rekla da ovo više neću da gledam. Onda je došla premijera u Beogradu u Sava Centru, gde mi se činilo da poznajem gotovo svakoga. Nekako sam se opustila, sela i gledala, i tada sam prvi put redovno pogledala film i dopao mi se - nasmejala je sve prisutne Srbijanka Turajlić.

Film "Druga strana svega" imao je svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu, njujoršku premijeru, kao i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA. Na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma, popunio je Sava Centar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2847
Povezane teme

savremena galerija subotica

dokumentarni film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.