Komentara: 0
Pregleda: 2616
Foto

Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici

16.06.2021. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Dečji festival muzike i pokreta "Palićke notice" održaće se u petak, 18. juna, na Letnjoj pozornici na Paliću od 11.30 časova, uz učešće velikog broja dece iz subotičkih osnovnih škola, udruženja, ustanova socijalne zaštite, kao i gostiju iz Novog Sada i Beograda.
Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici

Kako je objasnila Vesna Rašeta, pomoćnica direktora OISŠ "Žarko Zrenjanin", okupljanje učesnika je predviđeno od 9 časova, koji će potom u svečanoj povorci na čijem čelu će biti mažurentkinje škole i Subotički duvački orkestar, krenuti od Letnje pozornice Alejom uzdaha do Velike terase, nakon čega će se vratiti na Letnju pozornicu, gde će takmičarski deo programa početi u 11.30 časova.

Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici- U takmičarskom delu programa učestvuje pet osnovnih škola, "Majšanski put", "Petefi Šandor" iz Hajdukova, "Miroslav Antić" sa Palića, "Matija Gubec" iz Tavankuta i Muzička škola Subotica, kao i tri specijalne škole, a to su "Dositej Obradović", "Žarko Zrenjanin" i "Milan Petrović" iz Novog Sada. Učesnici su i Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Dečji tamburaški orkestar, hor "Iskončići" i Inkluzivno udruženje "Svitac" iz Beograda, dok će se u revijalnom delu programa predstaviti dve baletske škole iz Subotice, "Raičević" i "Jolena". Nakon završetka programa, uslediće proglašenje pobednika, a svi učesnici će krenuti ka Zoološkom vrtu, gde je predviđena kolekvitvna poseta. Pobednici festivala biće nagrađeni vožnjom brodićem po Paliću - najavila je Rašeta.

Ideja da se napravi festival koji će okupiti decu iz masovnih i specijalnih škola rodila se zimus, u nadi da će se epidemija virusa kovid-19 do leta smiriti i posustati, čime će se konačno stvoriti mogućnost za druženje i izlazak iz zatvorenog prostora, objasnila je Dragana Vučković, direktorka OISŠ "Žarko Zrenjanin", dodajući i da je sazreo trenutak da deca iz masovnih i specijalnih škola zajednički istupe i da se, rame uz rame, takmiče među sobom.

Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici- Mislim da je to pokazivanje kapaciteta ovog grada i da inkluzija nije nešto o čemu samo pričamo, čitamo i maštamo, već da je ona na delu, pogotovo kada je u pitanju naša sredina, i sada želimo to i da pokažemo. Otuda ideja da se napravi jedan dečji festival i želja nam je da ovaj projekat zaživi i u budućnosti, odnosno da postane tradicionalan u našem gradu, jer mislim da Subotica treba da bude model drugim gradovima. Subotica je grad koji inače živi različitost i mislim da smo naučili da živimo sa različitostima, da je poštujemo, prepoznajemo i prihvatamo na pravilan način i zato mislim da je vreme da se kao takav grad pokažemo celoj državi - objasnila je Vučković.

Festival je odmah naišao i na podršku lokalne samouprave, a kako je istakla Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, povezivanje ljudi, brisanje granica, prevazilaženje predsrasuda i prepreka, bili su važni činioci kojima su se rukovodili u organizaciji manifestacije, čiji je univerzalni cilj da na najlepši način pokaže lepotu i vrednost zajedničkog delovanja i bavljenje inkluzijom u suštinskom smislu.

Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici- Veoma je važno da deca iz osnovnih škola, kao i deca sa smetnjama u razvoju prepoznaju koliko su važni jedni drugima, kao što je važno i da u deci sazrevaju sve one vrednosti koje su značajne u svakom periodu, a pogotovo u novije doba, poput zahvalnosti za sve što imamo, saosećanja sa borbom drugih, te istrajnosti i trijumfa ljudskog duha, kada gledamo decu sa smetnjama u razvoju da se bore i uspevaju u postizanju svojih ciljeva. Kao Gradu Subotici nam je i te kako važno uspešno sprovođenje inkluzije u obrazovanju i u skladu s tim imamo i određene mere u budžetu. Ali, budžet je jedno, a život drugo, i ono što se pred nama dešava je najvažnije i zaista želimo da ta deca imaju život i van kuća, da se druže sa svojim vršnjacima i da rastu sa decom koja su drugačija od njih - poručila je Stevanović.

Izvor: Subotica.com
Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice" Najava dečjeg festivala "Palićke notice"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2616

Povezana vest

Povezane teme

OiSS Žarko Zrenjanin

dragana vučković

jasmina stevanović

palićke notice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.