Komentara: 6
Pregleda: 4308

Dario Piuković osvojio prvo mesto na takmičenju "Velika nagrada hemije"

26.06.2019. u 11:54h
Izvor: Subotica.com
Dario Piuković, učenik III-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju učenika srednjih škola "Velika nagrada hemije" (Grand Prix Chimique), koje se održalo 20. juna na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Veliki uspeh postigla je i učenica istog odeljenja Teodora Peić Gavran, koja je osvojila treće mesto.
Dario Piuković osvojio prvo mesto na takmičenju "Velika nagrada hemije"

Zahvaljujući svom plasmanu, Dario Piuković se plasirao na 14. po redu evropsko takmičenje "Velike nagrade hemije", koje će se održati u Debrecenu u Mađarskoj, od 27. oktobra do 1. novembra.

- Prvo mesto mi mnogo znači, a posebno će mi značiti mogućnost da odmerim snage sa takmičarima iz Mađarske, Nemačke, Švedske i drugih zemalja. Zato ću i preko leta biti u školi, kako bih se pripremio za "Grand Prix" u evropskim okvirima - podelio je utiske sa nama Dario, koji ističe da ga je prva nagrada prijatno iznenadila. - Već u 9 ujutro smo bili na Hemijskom fakultetu, gde nas je dočekao prof. dr Dušan Sladić sa Katedre za organsku hemiju. Nakon toga smo ušli u laboratoriju i na raspolaganju smo imali pet sati. Prvi, analitički problem, bio je Kompleksometrijsko određivanje mangana, a drugi Organska preparativna sinteza. Sati su brzo prolazili, analizirali smo, merili… Imao sam utisak da neću imati dosta vremena, malo mi je bilo pet sati, poslednji sam izašao iz laboratorije!

Dario Piuković osvojio prvo mesto na takmičenju "Velika nagrada hemije"

Teodora i Dario

PRVO MESTO KAO TRADICIJA ZA HEMIČARE - Zahvaljujući učenicima Hemijsko-tehnološke škole, naš grad je sjajnim slovima upisan na mnogim takmičenjima u oblasti hemije. Na prošlogodišnjem republičkom takmičenju "Velike nagrade hemije, Marija Kovač i Iva Toković, koje su prošle godine završile školu, osvojile su prva dva mesta i bile jedine učenice iz Srbije koje su se plasirale na prestižno evropsko takmičenje.

Nakon osvojenog drugog mesta na ovogodišnjem republičkom takmičenju iz hemijske tehnologije, ovo je drugi veliki Dariov uspeh u 2019. godini, kojoj se još ne nazire kraj. Osim što će se vredno pripremati za evropsko takmičenje u oktobru, ovaj talentovani učenik će raspust iskoristiti za usavršavanje i sticanje novih znanja.

- Dve nedelje ću provesti u laboratoriji subotičkog "Vodovoda" na stručnoj praksi. Tamo ću raditi redovne analize vode - zadovoljan je Dario.

Dario Piuković osvojio prvo mesto na takmičenju "Velika nagrada hemije"

Zasluge za uspeh subotičkih đaka na ovom prestižnom takmičenju svakako pripadaju i mentorima, posebno profesorki Ibolji Fenjveši, a potom i profesorima Stevanu Rajoviću i Damiru Kopunoviću. Ponos i zadovoljstvo ne krije ni direktor škole Nikola Matković, a pohvale za Hemijsko-tehnološku školu i učenike stigle su i iz Ministarstva prosvete.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4308
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

takmičenje iz hemije

velika nagrada hemije

lepe vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.