Komentara: 9
Pregleda: 4433

Danas se obeležava Dan državnosti

15.02.2016. u 09:58h
Izvor: Subotica.com
Srbija danas obeležava Dan državnosti. Tim povodom biće održan niz aktivnosti u kojem će učestvovati najviši državni vrh. Ponedeljak i utorak su neradni dani.
Danas se obeležava Dan državnosti

Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađođa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana, 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav koji se, po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav.

Prema odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Sl. glasnik RS“, broj 43/2001, 101/2007 i 92/2011, u daljem tekstu: Zakon) navedenih dane ne rade državni i drugi organi, preduzeća i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga. Za odsustvo u ove dane, zaposleni imaju pravo na naknadu zarade, a za rad u te dane, zaposleni ostvaruju pravo na zaradu i uvećanje zarade.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i dodeliće odlikovanja povodom praznika. U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu održaće se svečana ceremonija, a u Staroj Skupštini u Kragujevcu biće održana svečana akademija.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Sretenje - Dan državnosti Srbije je državni praznik i praznuje se  dva dana, što znači da su neradni dani 15. i 16. februar, odnosno ponedeljak i utorak.

U skladu sa tim gradska uprava, javna preduzeća i ustanove prilagodili su svoje radno vreme predstojećim prazničnim danima. Više detalja pogledajte u povezanoj vesti.

Pogledajte: Prava zaposlenih povodom Dana državnosti Republike Srbiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4433

Povezana vest

Povezane teme

dan državnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.