Komentara: 0
Pregleda: 2194

Brajan Koks: Festivali kao Palićki su važni

19.07.2018. u 11:26h
Izvor: Festival evropskog filma Palić
Brajan Koks: Festivali kao Palićki su važni

Tokom prekjučerašnje vrlo posećene konferencije za novinare, glumac Brajan Koks, ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka”, govorio je o tumačenju i razumevanju Čerčila (“bio je čovek izvanrednih principa i izvanredne vizije”) u istoimenom filmu iz 2017, saradnji sa rediteljima, načinu izbora uloga (“pre svega na osnovu priče”), najboljoj stvari za glumca (“da održava svoju ‘nevidljivost’), kao i o njemu vrlo bliskom dramskom piscu Vilijamu Šekspiru.

“Šekspir je pokrio sve teme. On je pisac za sva vremena. Upravo se na HBO (prim. aut.) emituje TV serija Naslednici o medijskom mogulu, nekom poput Ruperta Mardoka, koji je na početku priče već dao svoju imperiju, a onda pokušava da je vrati. Tu ima elemenata ‘Kralja Lira’. Mislim da je jedan od velikih problema današnjice – nedostatak političkog vođstva i hrabrosti. Lir ima jednu sjajnu repliku: ‘Nisam dovoljno vodio računa o tome’. Smatram da Lir u velikoj meri odražava sadašnju klimu”

Brajan Koks: Festivali kao Palićki su važni

Na pitanje o uticaju britanske škole glume, istakao je da je jedan od glavnih problema razumevanje posla, naspram očigledne atraktivnosti koju on nosi:

“Imate mnogo mladih glumaca koji žele da postanu filmske zvezde vrlo brzo. Smatram sebe vrlo srećnim što sam pohađao Britansku školu drame. Učio sam kako da govorim. Neverovatno je koliko mnogo glumaca zapravo ne zna da govori, i čak ne razume značaj toga. Ja sam obučavan za pozorišnog glumca i iz tog iskustva postao sam filmski glumac. Isto kao i Alan Rikmen, Bil Naji, Helen Miren, Džudi Denč, Vanesa Redgrejv, Rejf Fajns…”

Kada je Koks prošli put boravio u našoj zemlji, snimao je film "Koriolan" Rejfa Fajnsa, o usponu vojskovođe do političkog lidera i njegovom padu. Na pitanje, kakvi su nam lideri potrebni danas, Koks se prvo nasmejao:

“Onaj koji nije korumpiran i lider koji ima viziju. To je ono što nam ozbiljno nedostaje. Ne znam kako je u Srbiji, ali u svetu, u Rusiji i u Americi, imamo ljude kojima su glavna briga oni sami, kao i finansijski aspekti.”

Brajan Koks: Festivali kao Palićki su važni

Ocenjujući američki, holivdski uticaj, čuveni glumac je istakao da prezire sistem sinepleksa:

“Zato su festivali, kao što je Palićki, tako važni. I biće sve značajniji u borbi protiv filmske apatije. Na određeni način, svi smo mi žrtve dolara. A možda ćemo biti i žrtve rublje.”

Izvor: Festival evropskog filma Palić
25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom 25. FEF - Razgovor sa Brajanom Koksom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2194

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

25. FEF

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.