Komentara: 9
Pregleda: 6218

Bonovi za naftu za poljoprivrednike po subvencionisanim cenama

12.03.2012. u 20:43h
Izvor: RTV City
Bonovi za naftu za poljoprivrednike po subvencionisanim cenama

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2012. godini u cilju obavljanja prolećnih radova u poljoprivredi u 2012. godini. 

Ministarstvo poljoprivrede trgovine, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je 4,8 milijardi dinara kako bi omogućilo poljoprivrednicima nabavku goriva po subvencionisanim cenama. Pravo na regresiranje dizel goriva ima fizičko lice, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je u aktivnom statusu. Pravo se obračunava na osnovu prijavljene količine i zavisno od kulture koju su prijavili do momenta podnošenja zahteva za ovaj vid regresiranja. 

U zavisnosti od biljne kulture po hektaru obradivog zemljišta, količina goriva za proizvodnju žitarica iznosi do 40 litara, industrijskog bilja do 40 litara, krmnog bilja do 30 litara, povrća do 75 litara, voća i grožđa do 100 litara, aromatičnog i lekovitog bilja do 50 litara i sadnog materijala do 100 litara. U prevedenom značenju ako poljoprivredni proizvođač planira proizvodnju žitarica sleduje ga 40 litara bonova koji imaju vrednost od 60 din po litri dok ostatak ugovorene vrednosti cene nafte plaća. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da uz ovakav vid regresiranja poljoprivredni proizvođači imaju popust na naftu od 2 400 din po hektaru obradive površine. 

Podelu bonova vršiće isključivo savetodavci bez obzira gde su zahtevi za regresiranje dizel goriva podneti,a bonove namenjene isključivo za prolećnu setvu poljoprivredni proizvođači moći će da iskoriste do 15. aprila. Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se Ministarstvu finansija (Upravi za trezor) ili preko asistenta savetodavca od 13. marta do 9. aprila 2012. godine preko obrasca – Zahtev za regresiranje dizel goriva.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 6218
Povezane teme

subvencije za poljoprivrednike

bonovi za naftu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.