Komentara: 35
Pregleda: 6149
Foto

Bolnica obeležava 180 godina postojanja

01.10.2021. u 17:19h
Izvor: Subotica.com
Subotička Opšta bolnica jedna je od retkih u Srbiji i regionu koja moža da se pohvali tradicijom dugom 180 godina. Veliki jubilej i ove godine obeležava se u znaku borbe sa pandemijom virusa kovid 19.
Bolnica obeležava 180 godina postojanja

Kako je podsetio dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice, ova zdravstvena ustanova od zbrinjavanja „nultog“ pacijenta do danas radi na dva fronta.

- Iako smo tada svi mnogo manje znali o virusu, o načinu njegovog širenja, o bolesti koju izaziva, o komlikacijama bolesti, prvi pacijent je adekvatno zbrinut. Od tada do današnjeg dana hospitalizovano blizu 3500 pacijenata. Od toga 300 pacijenata je prošlo kroz intenzivnu negu, odnosno bilo na respiratorima, a neki intubirani. Kroz respiratornu ambulantu prošlo je 14.000 pacijenata, urađeno je 25.000 briseva na kovid 19, 5000 skenera… To je verovatno najteži ispit koji je postavljen pred bolnicu od njenog osnivanja i slobodno možemo da kažemo, bez lažne skromnosti, da smo taj ispit svi zajedno položili sa najvišom ocenom – podseća dr Puškar. - Za vreme trajanja kovida, urađeno je 500 koronarnih intervencija, 1.800 porođaja  i više od 9000 operativnih zahvata. Znači sve vreme trajanja kovid infekcije i angažovanja ogromnih resursa u kovid delu bolnice, ni ostali pacijenti nisu bili zapostavljeni.

Bolnica obeležava 180 godina postojanjaTakođe, nije prekinuto ni sistemsko ulaganje u zdravstveni sistem, te je u proteklih godinu dana nabavljen novi kraniotor, novi kolonoskopski stub za gastroenterologiju, 32 nova kreveta su stigla pre dve do tri nedelje, 15 respiratora je stiglo kad je bio pik trećeg ili četvrtog talasa. Ipak, ulaganje u opremu biće opravdano ukoliko na njoj rade stručni lekari i medicinsko osoblje.

- Za pet godina primljeno je 68 doktora medicine, tri farmaceuta, 193 medicinske sestre i 79 radnika u pomoćnim službama. Na specijalizaciji i supspecijalizaciji nalazi se 55 lekara, od ukupnog broja lekara 204,znači četvrtina lekara je na edukaciji.Samo kroz prijem novih ljudi, samo kroz njihovu edukaciju i kroz osposobljavanje za nove tehnologije možemo da opravdamo ova ulaganja i da opremu iskoristimo u potpunosti – poručuje direktor. – U bolnici rade pravi heroji 21. veka koji svoju otadžbinu brane čašću i znanjem.

Bolnica obeležava 180 godina postojanjaMeđu takvim herojima je i dr Dušan Novčić, specijalizant koji je od prvog dana angažovan u kovid sistemu.

- Kada smo pre pet godina dobili zaposlenje, kao mladi lekari, nismo ni slutili da ćemo se naći u prvim borbenim redovima protiv nevidljivog neprijatelja, virusa kovid 19. Kao neko ko od prvog dana radi u “crvenoj” zoni i bio svedok velike požrtvovanosti, hraborsti i odricanju svih nas, mogu da kažem da svi smo funkcionisali kao jedan tim – istakao je dr Novčić.

U ime gradonačelnika Stevana Bakića, zaposlenima je godišnjicu čestitao Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, i podsetio na bogatu istoriju Opšte bolnice.

Bolnica obeležava 180 godina postojanja

- U tako dugoj i ponosnoj istoriji nemoguće je pobrojati sve zaslužne subotičke lekare, koji su dali svoj doprinos izgradnji ove institucije. Opšta bolnica Subotica je ponos našeg grada i u narednom periodu ću, kao gradonačelnik, dati sve od sebe da se uslovi za rad u njoj maksimalno unaprede i da se projekat njene rekonstrukcije pokrene u najkraćem roku – navodi se između ostalog u čestitki gradonačelnika Bakića.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, istakao je da se mali broj gradova može pohvaliti da ima zdravstvenu ustanovu sa ovakvom tradicijom.

Bolnica obeležava 180 godina postojanja- Svi lekari koji ovde rade su heroji 21.veka i čast je biti među njima. Ovo je dupli jubilej, uz 180 godina postojanja, u glavna zgrada u kompleksu postoji okruglo 50 godina. Neki objekti su izgrađeni krajem 19.veka i te zgrade su još u funkciji. Ali instituciju ne čine zgrade nego ljudi – poručio je Pastor.

Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, naglasila je da je u subotičku Bolnicu u proteklih pet godina Pokrajinska vlada uložila 300 miliona dinara u opremanje bolnice.

- U narednom period planiramo da ulaganja budu veća. Čim se steknu uslovi počeće građevinski radovi na rekonstrukciji bolnice – najavila je Ivanov.

Bolnica obeležava 180 godina postojanja

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice Obeležavanje 180 godina subotičke bolnice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 6149
Povezane teme

bolnica

opšta bolnica

balint pastor

bolnica subotica

srđan samardžić

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.