Komentara: 22
Pregleda: 3235

"Bitka" za Bunjevce

29.12.2011. u 15:11h
Izvor: Politika Online
"Bitka" za Bunjevce

Finansiranje radio-emisije na bunjevačkom jeziku gotovo ugrozilo donošenje budžeta jer su se ovome protivili odbornici hrvatske stranke

Subotica – Grad će prvi put finansirati radio-emisiju na bunjevačkom jeziku „Bunjevačka reč“ koja se već tri godine emituje u trajanju pola časa jednom sedmično na Radio Subotici. U narednoj godini Radio Subotica iz gradskog budžeta dobiće još 1,3 miliona dinara za troškove ove emisije, ili na mesečnom nivou 110.000 dinara.

– To nisu visoki iznosi, ali za nas su izuzetno značajni jer smo napokon ušli u sistem budžetskog finansiranja u programu Radija – kaže nam Mirko Bajić, član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta zadužen za informisanje.

Međutim, izglasavanju ove odluke prethodila je burna rasprava, a kako „Politika“ nezvanično saznaje, odluka o finansiranju emisije na bunjevačkom jeziku mogla je da dovede u pitanje izglasavanje budžeta. Bunjevci preko svojih institucija već tri godine uzastopno traže da se ova emisija finansira iz gradske kase, kao što je to slučaj sa svim emisijama i redakcijama koje postoje u Radio Subotici. Međutim, njihov zahtev je odbijan sa obrazloženjem da bunjevački nije službeni jezik grada.

– Ni nemački jezik nije službeni jezik grada Subotice, pa ne samo da imaju svoju emisiju već i svoju redakciju u okviru Radija – kaže Bajić.

Prvi put ove godine Savet za informisanje Skupštine grada podržao je zahtev Nacionalnog saveta Bunjevaca, a kako se iznos ipak nije našao u predlogu budžeta, Savez vojvođanskih Mađara, kao opoziciona stranka, podneo je amandman. Predlog dopune budžeta obrazložen je obavezom grada da pruži informisanje na jezicima manjina. Amandman je podneo Jene Maglai, šef odborničke grupe SVM-a.

Odbornici vladajuće Demokratske stranke našli su se na muci, jer nije bilo ni opravdano ni politički mudro javno odbiti finansiranje emisije na bunjevačkom jeziku, kada to pravo ostvaruju i druge manjine, a sa druge strane šest odbornika koalicionog partnera Demokratske stranke vojvođanskih Hrvata najavilo je da neće glasati za budžet ako se prihvati amandman SVM-a. Bez njihovih glasova nema ni budžeta, a njima je, navodno, najviše smetala rečenica u amandmanu da će Bunjevci u perspektivi ostvariti pravo na redakciju u Radio Subotici te da se emisija odvija na „bunjevačkom jeziku“, koji, naime, pripadnici hrvatskog korpusa ne smatraju posebnim entitetom, već delom hrvatskog jezika. Inače, u Radio Subotici već godinama postoji redakcija na hrvatskom jeziku koja svakodnevno emituje program.

Zbog toga je početak zasedanja Skupštine grada kasnio 45 minuta dok je gradonačelnik Saša Vučinić „smišljao“ novi amandman. Tekst novog amandmana intezivno je usaglašen sa odbornicima DSHV-a, pa je tako izbačena mogućnost postojanja bunjevačke redakcije, a bunjevački nazvan ne „jezikom“ već „govorom“. Gradonačelnik Vučinić je to odbornicima obrazlagao pravnim razlozima jer bunjevački još nije standardizovan kao jezik, i optužio Maglaija da insinuira rascep u vladajućoj koaliciji. Skupštinska većina je odbila predlog SVM-a i izglasala amandman gradonačelnika, a samim tim više nije bilo ugroženo ni donošenje budžeta.

A. Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 3235
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

mirko bajić

bunjevci u subotici

bunjevačka reč

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.