Komentara: 12
Pregleda: 2480

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

04.08.2021. u 13:01h
Izvor: Subotica.com
Fudbalski klub „Bačka 1901“ 3. avgusta proslavila je 120 godina postojanja. Najstariji klub u jugoistočnoj Evropi, kada je reč o tradiciji, može da se poredi s najvećim svetskim klubovima. Real iz Madrida osnovan je godinu dana posle Bačke 1901, i to pokazuje koliko je vredan jubilej kluba kraj Somborske kapije.
Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

Bačka 1901 postoji od 1901. godine. Takmičila se u  Austrougarskoj monarhiji, dve kraljevine i četiri države, a opstao je i za vreme oba svetska rata. 24. jula 1901. godine kraj Somborske kapije odigrana prva utakmica između fubalera Subotičkog i Mohačkog gimnastičkog društva, koja je završena rezultatom 4:2. Najveći uspeh kluba je osvajanje prvenstva južne Mađarske. Četiri puta je Bačka bila prvak i to u konkurenciji klubova iz Arada, Pečuja, Temišvara i Segedina. U razigravanju za prvaka cele Mađarske 1913. godine osvojeno je treće mesto.

Uspon fudbala, godinu dana kasnije, prekida Prvi svetski rat. Stvaranjem nove države 1918. godine i prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca „Bačka“ nastavlja tamo gde je stala. Klub kraj Somborske kapije učestvovao je u tri prvoligaška šampionata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavije,

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

Prvo prvenstvo je odigrano 1923. godine, a Subotičani su stigli do polufinala. Isti uspeh,plasman među četiri najbolja, ponovili su i 1925. godine, te naredne godine su ušli u prvih sedam. Kasnije je dominaciju u subotičkom fudbalu preuzeo „SAND“ , kasnije Spartak, a onda je usledio Drugi svetski rat. Nakon oslobođenja od okupatora Bačka 1901 takmičenja nastavlja u pokrajinskom i republičkom rangu. Najveći uspeh ostvaruje osvajanjem kupa Vojvodine 1976. i igranjem osmine finala Kupa maršala Tita 1974. godina protiv splitskog Hajduka.

Bačka se u to vreme takmičila u Srpskoj ligi, dok je gotovo kompletan tim Hajduka igrao za reprezentaciju Jugoslavije. I pored toga Subotičani su namučili Splićane na Gradskom stadionu pred 10.000 navijača. Do 70. minuta je bilo neizvesno, a onda su poklekli i primili dva gola.

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

Osnivačka skupština održana je 3. avgusta, kada je zvanično osnovana „Bačka“, a kako je zapisano „klub će se baviti sportskim granama, ali će poseban značaj posvećivati fudbalu“. Za klupske boje izabrane su crvena i bela, prvi predsednik bio je Zambeli Karlo, prvi trener bio je Zoltan Vagner, a u rukovodstvu su bili i dr Joco Manojlović, Antun Ileš, Ivan Sarić, Đuro Stantić... Tokom proteklih 120 godina postojanja, Bačka je nastupala pod četiri imena, a opstala je pod onim koje je dobila, 3. avgusta 1901 – „Bačka 1901“.

Dugi niz godina i u svim kriznim periodima novijeg vremena Bačka 1901 je opstajala i borila se za visoku poziciju među timovima u Vojvođanskoj ligi, grupa Sever i Srpskoj ligi, grupa Vojvodina iz koje se 2003. godine preselila ponovo u društvo "zonaša".

Ambicija nikad nije manjkalo za novi plasman stepenik više, ali su se kockice složile 2013. godine. Tim kraj Somborske kapije kroz baraž je obezbedio ulazak u Srpsku ligu, grupa Vojvodina. Pod dirigentskom plaicom trenera Dragija Bogića Subotičani su savladali Indeks iz Novog Sada, a gol odluke postigao je Đorđe Ivanović, igrač koji je u to vreme bio na pozajmici iz Spartaka, kasnije se dokazao u dresu "golubova", a sada nastupa za beloruski Šahrjor.

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

Poslednjih sedam sezona Bačka 1901 igrala je važnu ulogu u trećem rangu takmičenja. Ipak, prošle sezone nije uspela da sačuva status srpskoligaša. Pandemija koja je zadesila ceo svet, ostavila je traga i na crveno – bele kraj Somborske kapije. Malo slabije su partije pružene tokom prvenstva koštale su ih seobe u niži rang.

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real MadridaNovu sezonu Bačka će početi u Vojvođanskoj ligi, grupa Sever, rangu gde je i najduže do sada nastupala. Slobodan Kustudić dobro poznato trenersko ime prihvatio se da bude trener, a pomagaće mu Zoran Milidrag. U godini kada naš najstariji klub obeležava 120 godina pokušaće da odigraju što bolje, a u nekom predstojećem periodu i da se ponovo popnu stepenik više.

Bačkinih 120 godina postojanja - stariji i od Real Madrida

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 2480
Povezane teme

fudbalski klub bačka 1901

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.