Komentara: 4
Pregleda: 4442

Ambasador Švedske posetio Suboticu

25.02.2016. u 16:42h
Izvor: TV Subotica
Ambasador Švedske posetio Suboticu

Ambasador Kraljevine Švedske Krister Asp, posetio je danas Suboticu. Njegova ekselencija je u prostorijama Severnobačkog okruga u Novoj opštini razgovarao sa načelnikom Dragim Vučkovićem i saradnicima na radnom sastanku posvećenom međunarodnim projektima koje će zajedno realizovati Subotica i švedski grad Sandviken.

Radi se o projektima koji se odnose na podršku  lokalnom preduzetništvu i privrednom razvoju, a sa kojima će se aplicirati za sredstva evropskih razvojnih fondova.  

- “Imao sam prilike da pratim razvoj saradnje između ove dve opštine. Veoma sam srećan što vidim da će se ova saradnja razviti i produbiti. Saradnja će biti fokusirana u velikom delu na zajedničke EU projekte. To je zapravo suština EvropskeUnije – mogućnost različitih regiona iz Evropre da udružuju snage i da zajedničko sarađuju na projektima od kojih će imati koristi. Što se tiče Švedske vlade i ambasade, mi ćemo nastaviti da pružamo podršku ovom projektu.“ - izjavio je Krister Asp, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji.

Na radnom sastanku u prostorijama Severnobačkog okruga prisustvovao je i Peter Šenstrom, gradonačelnik Sandvikena

- "Vidim da se dosta toga promenilo u vašem gradu, od mog poslednjeg boravka. Pogotovo se to vidi u lokalnom razvoju. Zadovoljni smo na mogućnosti da učestvujemo u vašem razvoju i na lokalnom i na regionalnom nivou. Veoma je lepo kada dve zemlje mogu da sarađuju na svim nivoima vlasti. U Sandvikenu imamo veliko preduzeće sa međunarodnom saradnjom – Sandvik i poučeni njihovim iskustvom i mi tražimo međunarodne kontakte. Videli smo da možemo mnogo da naučimo od grada Subotice kao veoma dinamične opštine i sedišta regiona." - rekao je Šenstrom

Domaćin današnjeg susreta zahvalio se gostima iz Švedske i izrazio nadu da će odlična saradnja u budućnosti biti i bolja na obostranu korist

- „Zahvaljujem se njegovoj ekselenciji ambasadoru Kraljevine Švedske gospodinu Kristeru Apsu što podržava naše aktivnosti u vezi međunarodnih projekata između dve lokalne samouprave. Takođe zahvaljujem se kolegama iz Sandvikena koji saradnju sa lokalnom samoupravom u Subotici svakodnevno izgrađuju u boljem okruženju, u boljem smislu i mislim da će biti napredka u toj saradnji u budućnosti.“ - Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga

Saradnja dve lokalne samouprave je najbolji primer realizacije načela Evropske Unije, a to su udruživanje i zajednička rešenja. Evropska Unija je ambiciozna u nameri da ostvari saradnju svojih članica sa državama van EU zone na lokalnom, regionalnom i na državnom nivou. U tom pravcu se kreće i uspešna saradnja između Subotice i Sandvikena koja bi tokom ove godine mogla i da donese prve rezultate.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4442

Povezana vest

Povezane teme

dragi vučković

radni sastanak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.