Komentara: 3
Pregleda: 2705

Akcionari traže više novca od prodaje "Agrokombinata"

04.04.2012. u 17:14h
Izvor: SuMedija
Akcionari traže više novca od prodaje "Agrokombinata"

Akcionari nekada najvećeg poljoprivrednog kombinata u regionu, „Agrokombinata“, koji su svom posedu imaju 54 odsto akcija ovog preduzeća, nezadovoljni su količinom novca koji će podeliti, nakon što je nekada najveći poljoprivredni kombinat u regionu prodat IM „Matijević“, u januaru ove godine, za nešto više od 7,5 miliona evra.

Oni će, prema poslednjim najavama, dobiti ukupno 2,2 do 2,5 miliona evra, dok ostatak novca ide na vraćanje zaostalih dugovanja nekadašnjeg giganta.

- Mi smo prevareni, velike količine novca završile su u nečijim džepovima. Dug „Agrokobinata“, u trenutku uvođenja stečaja 2004. godine, bio 5,1 milion evra, a sada je na približno istom nivou, što je nelogično. U međuvremenu, pet godina je obrađivano 7.660 hektara obradivih površina, a prodate su i ekonomije u Novom i Starom Žedniku, farma svinja u Maloj Bosni, Sistem za navodnjavanje na 580 hektara, magacin u Starom Žedniku, Silos u Novom Žedniku, farma svinja u Mikićevu i više hiljada komada krmača, nerasta i tovljenika. Sada vidimo da se dug nije smanjio, a ogromna sredstva su se dobila radom na poljima i prodajom imovine, nego povećao. To izaziva brojne sumnje zbog kojih smo se obratili i tužilaštvima Osnovnog i Višeg suda u Subotici – ističe Josip Ivanković, predsednik Udruženja akcionara „Agrokombinata“ i najavljuje ulične proteste 1.366 akcionara kojima bi ukazali na problem u kojem se nalaze.

Sreten Kljakić, koji je preko 30 godina radio u „Agrokombinatu“, zatražio je da se izvrši hitna analiza poslovanja od uvođenja stečaja, pa do prodaje i poslednjih ostataka imovine, odnosno do januara ove godine.

- Osim što se obrađivala zemlja i parcijalno prodavala imovina, bez posla je u stečaju ostalo preko 600 radnika. Prosto je nemoguće da se iz svega toga nije, za ovih osam godina, moglo da se nađe novca da se svi dugovi vrate i da se uđe u čistu prodaju – naglasio je Sreten Kljakić.

Istovremeno, akcionari smatraju da je i sama januarska prodaja „Agrokombinata“ bila nameštena, jer je zemlja data za 3.700 evra po hektaru.

- To je duplo manje od tržišne vrednosti zemljišta na tim lokacijama, pa smo i sa te strane oštećeni – zaključio je Ivanković.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2705
Povezane teme

protest radnika u Subotici

agrokombinat subotica

samostalni sindikat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.